A tél folyamán keletkezik egy olyan réteg a talajon, ami nem engedi megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jutni pázsitunkat. A felszín feletti részen a csapadéktól, a hó terheléstől a lenyírt fű ott maradt szálaitól, a felszín alatt pedig az elhalt fűgyökerek miatt kialakul ki gyepfilc réteg. A felszín feletti filcréteg elzárja az oxigént a talajtól, nem engedi bejutni a talajba a nedvességet , így a gyep sárgulni kezd. A folyamatos füvön járkálás miatt a talaj tömörödését okozzuk, ezzel is gátolva az állandó víz és levegőgazdálkodást.
Ezen külső és természetes behatások miatt, rendszeresen alkalmaznunk kell a gyepszellőztetés eljárást és a talajlazítást. A gyepszellőztetés fő célja, hogy a talaj felső rétegét meglazítsuk, ez által könnyebben, gyorsabban, egyéb veszteségek nélkül jut el a növény gyökereihez a víz és a tápanyag.
A fás, árnyékos területeknél különösen figyelni kell a talaj lazítására, hiszen a gyepfilcesedés itt a külső környezeti hatások miatt gyorsabban kialakulhat.
A negatív hatások felerősítik egymást, a kevesebb fény miatt a fű ritkul, a ritkulás miatt a fű gyomosodik, esetleg az árnyék és a nedves klíma miatt mohásodni kezdhet. A gyomok elnyomják a füvet, a mohák és a sok árnyék miatt kisebb a párolgás, tartósan nedves marad a talaj. Ez levegőtlenséget okoz, ami szintén negatívan hat a pázsitra, elősegítve a ritkulást. Mohásodás megelőzésére is alkalmazható a gyepszellőztetés, az elhalt gyeprétegek gondos és alapos eltávolítására. Ilyen területeken a gyepszellőztetést érdemes sűrűbben is alkalmazni. Ismerje meg a gyepszellőztető gépeinket.